19 Mart 2009

Özleşme




Yalnızlıq insan tebietine yaddır amma insan mehz insan tebietine yad olanlari etdikde digerlerinden ferqlenmeye başlayır. Tarixde çevriliş yaratmış esas böyük şexsiyyetler mehz bu amilden istifade etmişler. Cemiyyetde diger insanlarla birlikde olduqda lüzumsuz ve sethi fealiyyetler ve fikirler ümmanına qerq olur insan.Ve bu zaman o artıq özü deyil başqalarının onda görmek istediklerinden ibaret bir mecmudur.Menim yazdıqlarımdan bele başa düşülmesin ki men zahidliyin ve ya terkidünyalığın terefdarıyam. Sadece hazırki dövr insanının en esas problemi olan “lüzumsuz bilgi kütlesinde batma” nı nezerde tuturam. Kompyuteri beynin çox besit bir modeli olaraq fikirleşsek bu lazımsız ve menasız işlerle meşğul olmaq en yüksek keyfiyyetlere malik komyuterden yalnızca Solitaire oynamaq üçün istifadeye benzeyir.Heqiqetde beynimizden lazımınca istifade etsek nail olduqlarımıza özümüzde inanmazdıq.Beynimizde çarpışan fikirleri izleyerek qalibin terefini tutmaq ve eyni zamanda hemin qalibe layiq daha güclü bir reqib hazırlamaq nehayetde beynimizde ele bir rehber fikrin yaranmasına sebeb olur ki öz yaratdığımız bu fikrin esiri oluruq. Hemin fikrin telqin etdiyi yoldakı mübarize- kenardakılara nece görünmesinden asılı olmayaraq – insanın özünü xoşbext hiss etmesini temin edir.
Mehz bu ruh bu ezme sahib insanlardır ki esrlerle insanları kutleler ve yığınlar şeklinde öz arxalarınca sürüklemişlerdir. İnsanlar bu tip kütlelerin terkib hissesi olmağı çox sevirler çünki özleri ile eyni fikirleri paylaşan insanların ehatesinde olmaq onlara bir iç rahatlığı bexş edir.Bununla da onlar fikirlerle tekbaşına mübarize aparmaq kimi ağır mükellefiyyetden canlarını qurtarırlar.Bütün yaxşı hesab etdiklerine “he” deyen amma bunu özünün hörüb düzeltdiyi süzgecden keçiren insanlar kamilliye doğru geden yola doğru ilk addımlarını atmışlardır.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

*Yazilarin niye bele sade dildedi? :)

*Solitaire deyende Feridi nezerde tuturdun?! :D

*Blogun HTML bolmesinde shrifti azerbaycan dilini destekleyen bir fonta cevir, meqaleni azerbaycanca yaza bilmek ucun. Tahoma, Palatino linotype arial ola biler.

Adsız dedi ki...

Bax burda da 1atom var.Elektronlar kütleye qosulanlar,protonlar kütleni yaradanlar,neytronlar ise hür olanlar...Mence adi insanlar da 2cür olur.Her 2növ insan da bu "her kesi öz ardinca apara bilen insanlara" qosulub,onlarin be'zen nisbi ideal ve bezen se uydurda fikirlerinin ardinca gedirler.1ciler heqiqeten bu "qlavniy" olanlarin ardinca hec düsünmeden,hetta budalacasina gedirler.Bu insanlarda salakliq ve yaltaqliq geninde formalasmis.Ama 2ci tip camaata qosulub geden adamlar ise,bunu anlayir amma onlar teklikde mübarize apara bilmirler nedense.Bu insanlar özlerinin gücsüzlüyünü bilirler.Ya sinayib heyatdan küsübler,ya da hec sinamaqlarina bele cehd etmeyibler.Heyatdan küsenler de,zamanin telebi ile gücsüzlesenlere ve mekanin telebi ile bölünür.Bu ikiye bölünmele sonsuz sayda.Belke de qeti qerar vermeye qorxdugumuz halda lüzumsuz 2ler çixardiriq.Insan hissleri ile mücadele apara bilmir çoxu zaman.Sonda yene 1tezad,bax bu yazdiqlarimi vaxt serf edib fikirlesmek özü bele anlamsiz.Zaten var olan sey vardir.Allah insana heyati yürütecek qeder verib,deyisecek qeder yox.

Cox uzatdim deyesen.
Blogun muhteshem!

Vüqar Katex

sol dedi ki...

fikir-virus ...tebiet etibari ile belədir...bezi fikirler ise yaranarken yox yayilarken parazit xarakterini-virulentliyini artirir...
men de blog yazacam hii hi